Centrum dla zwiedzających ogrodu botanicznego VanDusen

Kiedy goście odwiedzają Ogród botaniczny VanDusen zaczął spadać na początku XXI wieku, Vancouver Botanical Gardens Association i Vancouver Parks Board rozpoczęły poszukiwania sposobu na ożywienie zainteresowania VanDusen jako miejscem docelowym. Zdali sobie sprawę, że potrzebny jest nowy obiekt - taki, który mógłby przyciągnąć odwiedzających lokalnie, jednocześnie podnosząc profil ogrodu na arenie międzynarodowej.

Centrum dla zwiedzających ogrodu botanicznego VanDusen

Nasz projekt umieszcza nowe Centrum dla odwiedzających przy wejściu do ogrodu, zapewniając przebłyski pięknych przestrzeni wewnątrz i przekształcając je w bramę, która inspiruje odwiedzających i przechodniów do odkrywania terenów poza nim. Kierując się mandatem Ogrodu i duchem ochrony, nasz projekt delikatnie równoważy architekturę i , integrując systemy naturalne i ludzkie w znaczący sposób, aby wspierać różnorodność biologiczną i równowagę ekologiczną na terenie. Zarówno certyfikat LEED Platinum, jak i Living Building Challenge Petal, wyróżniają się ekologiczny dach forma i obszerna zielony budynek Strategie sprawiają, że Visitor Centre jest czymś więcej niż punktem orientacyjnym w mieście Vancouver, ale międzynarodowym symbolem zrównoważonego rozwoju.

Centrum dla zwiedzających ogrodu botanicznego VanDusen

Zainspirowany organicznymi formami i naturalnymi systemami rodzimej orchidei, projekt ma charakter falisty zielony dach „płatki”, które unoszą się nad ubitymi ścianami ziemi. Ta koncepcja wykraczała poza formę, pomagając nam odpowiedzieć na wiele pojawiających się wyzwań. Podczas projektowania często zastanawialiśmy się: „Jak zrobiłby to kwiat (orchidea)?”. Kwiat zakorzeniony jest we własnym miejscu, gromadząc całą swoją energię i wodę, dostosowując się do klimatu i miejsca, działając bez zanieczyszczeń oraz promując zdrowie i dobre samopoczucie.

Centrum dla zwiedzających ogrodu botanicznego VanDusen

Centrum dla zwiedzających korzysta z lokalnych, odnawialnych źródeł - odwiertów geotermalnych, fotowoltaiki słonecznej, kolektorów słonecznych do ciepłej wody - aby w skali roku celować w zerową energię netto. Woda deszczowa jest filtrowana i wykorzystywana do zaspokojenia zapotrzebowania budynku na wodę szarej; 100% czarnej wody jest oczyszczane przez bioreaktor na miejscu i uwalniane do nowego pola perkolacyjnego i ogrodu.

Centrum dla zwiedzających ogrodu botanicznego VanDusen

techniki parametryczne do optymalizacji krzywizny i układu. Model ten został następnie użyty przez inżynierów konstrukcyjnych do opracowania projektu strukturalnego i przekazany producentom w celu określenia najbardziej efektywnego sposobu panelizacji każdego segmentu. Ostateczna konstrukcja wykorzystuje zespół słupowo-belkowy z drewna klejonego warstwowo, aby wspierać złożone łuki na krawędziach każdego panelu.

Centrum dla zwiedzających ogrodu botanicznego VanDusen