„Najbardziej górski projekt” - Hualien Residence

Architekci: Bjarke Ingels Group

Lokalizacja: Hualien City, Tajwan (ROC)

Nazwa Projektu:Rezydencja Hualien

Kierownik projektu: Andrew Lo

Rok projektu: 2018

Powierzchnia: 120000.0 m2

„Najbardziej górzysty dotychczas projekt” BIG ukończył swój pierwszy dom poza Hualien City na wschodnim wybrzeżu Tajwanu. Projekt domku letniskowego o prążkowanej konstrukcji, zbudowany tak, aby przypominał „grzbiet gór Tajwanu na zachodzie”, jest rozwijany przez Taiwan Land Development Corporation jako nowe, gęste sąsiedztwo, które „zachowuje i uwydatnia piękno otaczającej przyrody” i oferuje „aktywny i społeczny styl życia poza miastem ”.

„Najbardziej górski projekt” - Hualien Residence

Pierwszy model do ukończenia, dom o powierzchni 1000 metrów kwadratowych, pozwala spojrzeć na życie z pierwszej ręki Rezydencje Hualien z niestandardowymi meblami zaprojektowanymi przez KiBiSi i wydajnym układem ukształtowanym przez wyraźną wąską płytę podłogową pokrytą roślinnością, która współgra z nadrzędną „składaną konstrukcją wzgórza”.

„Najbardziej górski projekt” - Hualien Residence

„Wzgórza Hualien to pragmatyczna utopijna próba zagęszczania obszarów wiejskich, w której ekologiczne właściwości przyrody nie są konsumowane przez rozwój miejski, ale raczej rozszerzane i wzmacniane. Tam, gdzie Hiszpanie znaleźli sposoby na wiercenie domów i miast w porowatych skałach lokalnych gór w Guadix, Tajwańczycy są teraz budowanie krajobrazów miejskich zamieszkałych zboczy w Hualien ”- powiedział Bjarke Ingels, założyciel BIG.

„Najbardziej górski projekt” - Hualien Residence

 

„W oparciu o wydajne układy i racjonalną komunikację, falujące dachy budynków zapewniają sąsiedztwu dużą różnorodność typów mieszkań i przestrzeni wspólnych” - dodaje firma. „Wewnątrz apartamenty dziedziczą atrybuty po kątowych sylwetkach, aby dodać niemal tradycyjnego, wernakularnego charakteru strychów i werand pośrodku gęstej, nowoczesnej zabudowy.

„Najbardziej górski projekt” - Hualien Residence

"The pasy biegną ze wschodu na zachód, blokując olśnienie i ekspozycję termiczną z niskiego kąta porannego i wieczornego słońca. Forma i orientacja konstrukcji tworzy chłodny i komfortowy mikroklimat na poziomie pieszych. Plik zagospodarowane dachy jeszcze bardziej ograniczają przyrost ciepła, aby zwiększyć komfort balkonów i tarasów, zmniejszając obciążenie energii na chłodzenie ”.

„Najbardziej górski projekt” - Hualien Residence

„Najbardziej górski projekt” - Hualien Residence